Nieuws

Groen aan de buurt informatie bijeenkomst Bunnik
Op 20 maart gaat de Groene Buurtbon (voorheen: Voucherregeling Beleef en Bewonder) voor de vierde keer open. Met deze regeling kunnen bewoners uit de provincie Utrecht een bedrag van €500 of €1000 aanvragen voor een groen buurtproject. De regeling is bedoeld voor projecten waarbij meer groen gerealiseerd wordt: denk aan geveltuinen, (een uitbreiding van) boomspiegels en andere ‘onnodige verharding’ vervangen door planten. De NMU organiseert een informatiebijeenkomst over de Groene Buurtbon.

Deze regeling is een heel laagdrempelige manier voor alle bewoners uit de provincie Utrecht om hun eigen wijk te vergroenen. Het is dan ook een mooie manier om de bewoners in jullie netwerk te ondersteunen bij hun groene ideeën.

Tijdens deze online bijeenkomst zullen we jullie meer vertellen over de Groene Buurtbon. Daarnaast delen we communicatiemiddelen, tips en andere tools om bewoners in jullie eigen netwerk te bereiken en eventueel te begeleiden bij de aanvraag van zo’n regeling. Al deze tips zijn ook van toepassing op andere regelingen en fondsen, zoals de KIEM regeling. Ook over deze regeling zal meer verteld worden.

Deze bijeenkomst is ook erg interessant voor collega’s van communicatie, het Sociaal Domein of het Social Team. Ook lokale maatschappelijke organisaties zijn van harte uitgenodigd: denk aan wijkbureau’s, bewonerscentra en vrijwilligersgroepen. Stuur de uitnodiging vooral door!
Kijk hier voor meer informatie over de bijeenkomst.

De eerste composthoop staat! (Bunnik)
De afgelopen twee maanden is er hard gewerkt aan het opzetten van een eerste gezamenlijke composthoop op het complex in Bunnik. Omdat de hoop steeds weer voor een deel inzakt, wordt de hoop nog steeds verder opgebouwd tot een maximum hoogte van 1,50 m. Daarnaast is er ruimte om een tweede hoop op te zetten.


Het gele lint bij dit bord laat de maximale hoogte van 1,50 m zien. Op het bordje kun je lezen wat er niet op de hoop mag.


Voor het opbouwen van de composthoop is er begonnen met het regelmatig leeghalen van de containers bij de hoofdingang. De containers werden hiervoor een tijdlang niet geleegd. De deelnemers van de compostgroep hebben gemerkt dat het wel zwaar werk is om het afval steeds uit de containers te halen.
Daarom worden alle leden aangemoedigd om zelf ook hun geschikte afval direct op de composthoop te verwerken, en wordt er nog nagedacht over een methode die het makkelijker maakt om het grote geheel aan afval te verwerken.

Voor het ongeschikte afval heeft de compostgroep al een oplossing bedacht: bij de hoofdingang vindt je deze houten bak waarin het volgende afval mag dat niet op de composthoop thuishoort:


Wat is kweekgras precies? Hieronder een voorbeeld van kweekgras, ofwel ‘groene pruikenbol’, volgens Seasons.nl, waar ook deze foto vandaan komt:


Niet alleen wordt het grootste deel van de afvalstromen op ons complex omgezet in waardevolle compost, ook zijn de werkochtenden die door de compostgroep worden georganiseerd gezellige ochtenden met natuurlijk ook tijd voor koffie en een heerlijke (zelfgemaakte) lekkernij.

Kruiwagens met nieuwe anti-lek banden! (Bunnik)
De kruiwagens met lekke banden zijn aangepakt, en weer bruikbaar dankzij de gloednieuwe en herkenbare gele anti-lekbanden.

De Compost Groep is gestart! (Bunnik)
Op dinsdag 29 augustus is de eerste spade van onze eerste algemene composthoop de grond in gegaan op het grasveldje van de gezamelijke tuin. We hebben eerst gezorgd voor een basis van houtig materiaal, daarop komt het groenafval.


Op de gezamenlijke composthoop mag geen:
– kool
– tomaat
– aardappel
– pispotjes (Haagwinde)
 – kweekgras 
– met gif bespoten gewas (we gaan er vanuit dat dit volgens reglement ook niet gebeurt)

Samen brengen we het groenafval naar de plek waar we de hoop opbouwen. Onder onze begeleiding gaan we de hoop/hopen zorgvuldig opzetten zodat we een goed en gezond eindproduct hebben straks dat onze groenten en tuinen van goede voeding kan voorzien!

Zin om te helpen? Of heb je interesse in een composthoop starten op je eigen tuin?  Kom dan zaterdag 30 september!

Wezels op complex Bunnik
Een van de tuinders trof een groepje wezels aan in de composthoop en maakte deze foto.

Bijenobservatie complex Bunnik
Deze mooie foto’s van de vierkleurige koekoekshommel/Boomkoekoekshommel en de Meidoornzandbij ontvingen wij van een van de tuinders.

Prachtige kersenbloesem Tolhuislaan Bunnik
Ondertussen is de bloesem alweer verdwenen, maar met deze video van een van de tuinders
kunnen we nog steeds genieten van de prachtige bloesem op de route naar de tuinen in Bunnik.

Locatie Bunnik